Μετά την αίτηση ειδικής διαχείρισης εν λειτουργία της ιστορικής οικονομικής εφημερίδας "Ναυτεμπορική" που κατέθεσε η Eurobank στις 18 Ιουνίου, σήμερα κατατέθηκε και αίτηση προληπτικών μέτρων για τη διαφύλαξη των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης μέχρι την έκδοση της δικαστικής απόφασης για την ειδική διαχείριση.

Ζητούμενο με την αίτηση ειδικής διαχείρισης του ν. 4307/2014 είναι η επιχείρηση να συνεχίσει να λειτουργεί και να διασφαλιστεί η συνέχιση της έκδοσης της εφημερίδας, καθώς και των εμπορικών δραστηριοτήτων της, όπως επίσης η μισθοδοσία και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων της. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η δικάσιμος για την ειδική διαχείριση ορίστηκε για τις 24 Σεπτεμβρίου, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 25 Ιουνίου πρόκειται να εκδικαστεί η αίτηση των προληπτικών μέτρων.

Απορίας άξιον είναι το γεγονός ότι για ένα σχετικά μικρό χρέος προς την Eurobank, σε σύγκριση με τεράστια χρέη άλλων οργανισμών, το οποίο είναι διαχειρήσιμο, ασκήθηκε αίτηση ειδικής διαχείρησης αυτή την περίοδο.

Την Τρίτη 25 Ιουνίου που πρόκειται να εκδικαστεί η άσκηση των προληπτικών μέτρων, πρέπει να εξαιρεθούν οι εργαζόμενοι, ώστε να είναι σε θέση, ανα πάσα στιγμή, να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους. 

Ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλλει τον συμφωνημένο μισθό ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της εργασίας. Ειδικότερα, ακόμη και αν η επιχείρηση αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα δεν ειναι δυνατόν να μετακυλύεται ο επιχειρηματικός κίνδυνος στον εργαζόμενο μέσω της μη καταβολής των δεδουλευμένων.